FAQ: UBB-codes met voorbeelden

Door Wiethoofd op dinsdag 25 augustus 2009 22:00 - Reacties (23)
Categorie: UBB-codes, Views: 10.575

Op het forum is het voor menig topicstarter een handig iets, ook voor de uitgebreide productreviewschrijver of iemand die genoeg tijd in de opmaak van zijn of haar tweakblog stopt is het onmisbaar, * Wiethoofd vindt dat ook voor het gewone publiek dit makkelijk toegankelijk moet zijn. Ja dames en heren, ik heb het hier over de huidige UBB-FAQ.

Voorbeelden anyone?
Zoals ik eerder al zei staat nergens duidelijk aangegeven welke UBB-codes uit de FAQ op het forum op andere delen van de tweakers-site te gebruiken zijn. Ook missen de voorbeelden met de uitwerking per UBB-code. Natuurlijk zijn er 'the obvious' codes die naast je tekstvak op de frontpage staan als je een reactie plaatst, ook is er een Tweakblogs FAQ voor je blogpost, maar beide missen wederom voorbeelden en uitwerkingen.

Gebruikslocaties
Na het nodige doorspitten van de UBB-FAQ heb ik een kladblokbestandje opgesteld met daarin kort een beschrijving/uitwerking van elke ubb-code en daaronder de ubb-code zelf. Dit heb ik op de nodige plekken getest, te weten:
 1. Forumpost
 2. Productreview
 3. Vraag & Aanbod-advertentie
 4. Tweakblogpost
 5. Gallery biografie
 6. Sysspecs
 7. Reactie op frontpage-artikel
 8. Productreviewreactie
 9. Vraag & Aanbod-reactie
 10. Tweakblogreactie
 11. Galleryreactie
 12. Direct Message
 13. Forum onderschrift
Resultaat
Aan de hand van de nodige tests en overleg met crisp heb ik een hele mooie tabel in m'n Notepad weten te maken. Deze zou ik hier met liefde posten, ware het niet dat de tabel alleen al iets meer dan twee blogposts lang zou zijn qua tekens. Gelukkig zijn er dan de nodige plugins voor Firefox, waaronder Screengrab! en Firebug. Zo heb ik met de eerste een screenshot van m'n hele Notepad gemaakt en die uitgeknipt/bijgesneden. Met de tweede heb ik de nodige html en css gekopieerd en online gezet.

Tabel met UBB-locaties
De volledige tabel en dus ook de online versie hebben bij elk plusje en minnetje een tooltip met de locatie waar deze te gebruiken is, om zo onnodig scrollen te voorkomen.

In de komende serie blogposts zal ik elke UBB-categorie - zoals de tussenkoppen hieronder - los gaan behandelen en vervolgens weer elke UBB-code uit deze categorieŽn met uitwerking en voorbeelden. Tot die tijd zal het met deze tabel gedaan moeten worden.

Waar een minnetje voor de ondersteuning staat, is omdat hier geen ondersteuning voor wordt geboden. Dit kan zijn omdat het gebruik hiervan niet wenselijk is. Voor de Tweakblogs wordt nog aan de ondersteuning gewerkt.

UBB-codes tabel, klik voor de uitgebreidere online versie

Gebruik van de UBB-codes
 1. FAQ: UBB-codes - Attributen & Nesting

Volgende: FAQ: UBB-codes - Attributen & Nesting 08-'09 FAQ: UBB-codes - Attributen & Nesting
Volgende: Frisse wind door m'n blog 08-'09 Frisse wind door m'n blog

ReactiesDoor Tweakers user Forcepoint, dinsdag 25 augustus 2009 22:09

Wow, dat moet veel werk geweest zijn! Handig overzicht :D

Door Tweakers user hostname, dinsdag 25 augustus 2009 22:13

Met al die verschillende opties die overal mogen en weer niet mogen ben ik wel benieuwd naar de RML parser API... of hebben ze gewoon meerdere parsers?

Door Tweakers user Ram0n, dinsdag 25 augustus 2009 22:15

Hulde voor dit geweldige initiatief! Top!

Door Tweakers user -The_Mask-, dinsdag 25 augustus 2009 22:37

Eindelijk
;) _/-\o_

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 augustus 2009 22:37]


Door Tweakers user Erkens, dinsdag 25 augustus 2009 23:00

@hostname: Er zijn meerdere parsers :)
Zo zie je bijvoorbeeld dat 1 (forum) en 12 (DM) beide hetzelfde zijn omdat dit dezelfde parser is (die van het forum)

@Wiethoofd: Je mist nog een aantal moderator specifieke tags zoals bijvoorbeeld [modbreak] en [mbr] en natuurlijk [html] :P

Door Tweakers user Wiethoofd, dinsdag 25 augustus 2009 23:07

@Erkens, alsof die nu in de huidige UBB-FAQ staan :Y) En ik kan ze lastig testen. Verder vergeet je de [color]-tag waar moderators ook over beschikken

Door Tweakers user Erkens, dinsdag 25 augustus 2009 23:20

Je hebt over het woordje "bijvoorbeeld" heen gelezen gok ik :P En het is al weer eventjes geleden dat ik ze heb kunnen gebruiken natuurlijk :+

Ga je overigens in de volgende blogposts van deze serie ook de argumenten (voor zover bekend) behandelen?

Door Tweakers user crisp, dinsdag 25 augustus 2009 23:24

In aanvulling op Erkens: er zijn 2 parsers*. De reden dat 1 & 12 dezelfde ondersteuning hebben is echter niet zo zeer omdat deze door dezelfde parser worden afgehandeld, maar meer omdat ze gewoonweg dezelfde tag-rechten gebruiken. Bij het parsen van een stuk content wordt de parser geinitialiseerd met een set tags die gebruikt mogen worden. Elke tag die daarin niet expliciet vernoemd is wordt dus domweg niet geparsed :)

* React heeft altijd al een goede parser gehad. Deze is welliswaar door onszelf in de loop van de tijd ook behoorlijk uitgebreid en verbeterd, maar uiteindelijk hebben we voor de frontpage een eigen parser geschreven die qua functionaliteit weinig afwijkt van de React parser maar technisch net iets anders in elkaar zit. Het is onze bedoeling om uiteindelijk 1 van beide parsers uit te faseren, welke dat zal zijn is lastig te zeggen omdat beide parsers op dit moment elk hun eigen voordelen maar ook nadelen hebben.

Door Tweakers user Sebazzz, woensdag 26 augustus 2009 00:18

@crisp: Gebruikt Tweakblogs de FP of de React parser?

Door Tweakers user Chip., woensdag 26 augustus 2009 00:19

Netjes :Y)

Maar ik wil niet vervelend doen maar je kunt met die icoontjes het erg slecht zien imo... kon je niet beter gewoon groen/rood invullen in 't vakje?

Moet wel zeggen dat ik kleurenblind ben... maar zoals ik 't nu zie liggen de kleuren veel te dicht bij elkaar om 't snel en makkelijk in 1 oogopslag te zien :P

Door Tweakers user Erkens, woensdag 26 augustus 2009 08:44

@Sebazzz: Als ik me niet vergis gebruikt Tweakblogs die van de FP.

Door Tweakers user crisp, woensdag 26 augustus 2009 09:27

Klopt, de Tweakblogs gebruiken onze eigen FP parser. Een van de nadelen van de React parser is namelijk dat die niet eenvoudig 'los' te gebruiken is (buiten de context van de forum-software).

Overigens bedacht ik mij dat we nog een parser hebben, namelijk voor de signatures. Dat is een mini-stackbased parser (nog geen 100 regels code) die de oorspronkelijke regexp-based parser heeft vervangen :)

Door Tweakers user ScytheNL, woensdag 26 augustus 2009 09:38

Dank voor de berg werk die hier in is moeten gaan zitten, Nu mezelf er alleen nog toe zetten om ook daadwerkelijk te leren begrijpen wat iedere tag in houdt en hoe ik net uitziende tabellen en layouts kan gaan maken :P

Of ik wacht gewoon tot de volgende serie blogs om het op een zilver dienblaadje aangereikt te krijgen.... :+

Door Tweakers user Erkens, woensdag 26 augustus 2009 10:22

Wiethoofd, ik mis in je overzicht nog welke tags mogelijk zijn in de signature, ik hoor net namelijk dat dit een andere parser is :+ O-)

Door Tweakers user himlims_, woensdag 26 augustus 2009 10:36

held!!!!! - mis eigenlijk beetje een voorbeeld; wat doet de tag

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 augustus 2009 11:02]


Door Tweakers user Wiethoofd, woensdag 26 augustus 2009 11:15

@Erkens, de tags die je kunt gebruiken in je signature komen natuurlijk ook aan bod. Maar omdat dat een van de plekken is waar je als user eigenlijk geen 'nuttige' info toevoegt aan de site (evenals je ondertitel) en dit nogal veel minnetjes oplevert staat deze er niet bij :+

@himlims_, even de blogpost lezen levert op dat er een serie blogposts komt met wat elke tag doet O-)

Door Tweakers user Pacjack, woensdag 26 augustus 2009 11:37

Tof overzicht! Je zou eventueel de nummers in de kolomheaders kunnen vervangen door de beschrijvende namen (verticaal).

Door Tweakers user Wiethoofd, woensdag 26 augustus 2009 11:42

@Pacjack, Ik kan veel met RML/UBB, maar niet die beschrijvende namen 'kantelen', je krijgt dan de letters onder elkaar. Verder zitten in de 'volledige versie' tooltips met de locatie (zoals vermeld en in de online versie)

Door Tweakers user bulle bas, woensdag 26 augustus 2009 13:47

Je kan de in kolomrijbeschrijvingen de delen "De " en "-tag" weghalen. Dat spaart ruimte en zorgt ervoor dat het zoeken makkelijker wordt, nu lijkt alles op elkaar.

Door Tweakers user himlims_, woensdag 26 augustus 2009 14:02

zou je het lijstje (1-13) misschien (dioganaal) boven de koppen kunnen plaatsen?
Dan hoef je niet steeds terug te zoeken, wat waarvoor staat

jah ik ben lui

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 22 september 2009 12:19

Ik ben erg benieuwd welke UBB je kan gebruiken in shopreviews. Daar kan ik namelijk niets over vinden. Heb jij enig idee, Wiethoofd?

Door Tweakers user Wiethoofd, dinsdag 22 september 2009 12:23

Shopreviews zijn volgens mij gewoon plain tekst, je moet daar ook niet teveel opmaak willen hebben, het gaat er om dat je je verhaal duidelijk neeret :Y)

Reageren is niet meer mogelijk